I Sverige slängs varje år mat i onödan från hushåll som motsvarar ett utsläpp på 500 000 ton växthusgaser. Det är nästan lika mycket som utsläppen under ett år från 200 000 bilar.
Mängd matsvinn i förskolor och skolor
Indikator MP. 5.17. 1Rad-id | Mätområde | Datum | Värde (gram/elev och dag) |
---|---|---|---|
0 |
Förskola |
2015 |
66,6 |
1 |
Förskola |
2016 |
58,8 |
2 |
Förskola |
2017 |
59,0 |
3 |
Förskola |
2018 |
54,0 |
4 |
Förskola |
2019 |
51,0 |
5 |
Förskola |
2020 |
60,0 |
6 |
Förskola |
2021 |
54,0 |
Kommentar
Förskolorna och skolorna i Huddinge kommun har vägt sitt matsvinn under några år, en gång på våren och en gång på hösten under fem dagar.
Skolrestaurangerna arbetar med att säsongsanpassa grönsaks- och fruktanvändningen. På vinterhalvåret är det mest rotfrukter, kål och frysta grönsaker. Tomat, gurka och isbergssallad serveras på sommaren då de har säsong och är som allra godast. Citrusfrukter serveras i januari-mars och äpplena kommer i slutet av sommaren och serveras ända till mars.
Kommunens kockar satsar hårt på att utveckla goda näringsriktiga grönsaksrätter till lunch som barn och ungdomarna gillar. Köken arbetar aktivt med att inte slänga mat i onödan och med att minska matsvinnet, både i köket och bland eleverna.