Gå direkt till sidans innehåll

Minskad klimatpåverkan från egna byggnadsprojekt

Delmål MP25. 2. 1

Kommunen och dess helägda fastighetsbolag ska minska klimatpåverkan från egna entreprenader och byggnadsprojekt samt verka för detta hos privata aktörer.

Sett ur ett livscykelperspektiv (en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel, från utvinning av naturresurser till slutanvändning) står svenska byggnader för en femtedel av Sverige totala utsläpp av växthusgaser. Indikatorer som valts till detta delmål följer upp utsläppen från ett byggprojekt som helhet samt extra fokus på fossilfria arbetsmaskiner och miljöcertifierade nybyggda lokaler.

Bedömning: Delmålet kan uppnås Delmålet kan uppnås

Sett ur ett livscykelperspektiv (en metod för att beräkna miljöpåverkan under en produkts hela livscykel, från utvinning av naturresurser till slutanvändning) står svenska byggnader för en femtedel av Sverige totala utsläpp av växthusgaser.

Indikatorer som valts till detta delmål följer upp utsläppen från byggprojekt (2.1.1), fossilfria arbetsmaskiner (2.1.2), samt miljöcertifierade nybyggda lokaler (indikator 2.1.3). Indikatorer för delmålet visar på att utvecklingen går åt rätt håll med möjlighet att uppnå delmålet 2025.

Huddinges översiktsplan 2050 vann laga kraft under år 2024. Översiktsplanen visar Huddinge kommuns långsiktiga vilja när det gäller hur den fysiska miljön bör utvecklas med bebyggelse, naturområden och infrastruktur för att skapa en hållbar utveckling med goda livsmiljöer. Under året har ett projekt startats upp för att beräkna klimatpåverkan från den föreslagna utvecklingen i Huddinges översiktsplan 2050. I projektet ingår det att laborera med möjliga scenarion för att uppnå klimatmål samt föreslå strategier/åtgärder för att minimera klimatpåverkan vid genomförande av översiktsplanen. Klimatberäkningar ska även genomföras för programområdet för Loviseberg.

Under året har kommunen genomfört en förstudie för cirkulär hantering av massor för kommunens investerings- och exploateringsprojekt. Förstudiens rekommendationer har resulterat i ett vidare arbete under 2025, bland annat gällande vidare utredning av föreslagen plats.

Kommunen verkar för att privata byggaktörer minskar sin klimatpåverkan med att uppmuntra till att Checklista för miljöanpassat byggande, som är ett frivilligt åtagande. I kommunens handlingsplan med förslag på åtgärder som syftar till att nå klimat- och energimålen i miljöprogrammet finns ett förslag på åtgärd att följa upp effekten av checklistan. Att genomföra den åtgärden skulle kunna bidra till underlag för hur kommunen kan utveckla checklistan som pådrivande verktyg och utgöra ett underlag för framtagandet av en ny handlingsplan, vilket kommer genomföras 2025/2026.

Kommunens fastighetsbolag Huge Bostäder AB och Huddinge Samhällsfastigheter AB ska vid nybyggnation verka för att högt klassade miljömässiga alternativ väljs. För att kunna ta bra beslut som grundar sig på ett livscykelperspektiv och vilken miljöbelastning olika investeringar har genomförs analyser och klimatberäkningar i tidiga skeden enligt bolagens projekteringsanvisningar som vägs ihop med livscykelkostnader (LCC).
Under 2024 har Huddinge Samhällsfastigheter AB färdigställt Utsäljeskolan i Segeltorp med ett resultat på 304 kg CO₂e/m² bruttoarea (BTA), vilket är i linje med målvärdet för år 2025 för indikatorn 2.1.1 (303 kg CO₂e/m² BTA för byggnader för utbildning).

Kommunens fastighetsbolag har i och med undertecknandet av Klimatarena Stockholms ”klimatlöfte” åtagit sig att stegvis minska utsläppen av växthusgaser från bygg- och anläggningsprojekt med minst 50% mellan 2020 och 2030, vilket exempelvis innebär att en skola som ska uppföras kommande år kommer att kravställas på max 190 CO₂e/m² BTA.
Huddinge Samhällsfastigheter AB kommer under år 2025 arbeta med att ta fram en klimatomställningsplan som inkluderar klimatpåverkan och klimatanpassning och följder krav enligt CSRD.

Under 2024 har Huddinge kommun annonserat sju upphandlingar för entreprenader som klassas som ny- och ombyggnadsprojekt samt drift- och underhållsentreprenader. Av dessa sju har sex haft krav på att en viss andel av drivmedel ska vara fossilfritt, vilket för år 2024 innebär 86 % av annonserade upphandlingar. I de utannonserade upphandlingarna varierar kravandelen mellan 30-70% vid avtalsstart och ökar med avtalstiden. Generellt kravställer kommunen inte specifikt om fossilfria arbetsmaskiner i upphandlingar utan det kan i så fall ingå i fordon och drivmedel.
Generellt har hårdare krav ställts i upphandlingar under 2024 än tidigare år och höjt andelen fossilfritt drivmedel i entreprenader. Vid två upphandlingar med utvärderingsmodell som premierade fossilfria arbetsmaskiner har leverantören med högst andel fossilfria arbetsmaskiner vunnit upphandlingarna. Dock syns inte att just fossilfria arbetsmaskiner varit avgörande för tilldelningen av upphandlingen. Anledningen kan vara att avdragen som erbjudits i utvärderingsmodellen har varit för lågt för att ge konkurrensfördelar. Det kan betyda att marknaden redan är långt framme och att utvärderingsmodellen är överflödig för den här frågan och att krav är ett effektivare sätt att höja andelen.

Huddinge Samhällsfastigheter AB:s nyproduktion och ombyggnadsprojekt som överstiger 40 mkr i investeringskostnad, certifieras enligt SGBCs Miljöbyggnad (Sweden Green Buildings Council). Huddinge Samhällsfastigheter AB:s bestånd består av sju preliminärt certifierade och nio certifierade byggnader. Stenängsskolan, tidigare preliminärt certifierad, blev under år 2024 certifierad. Målet är att uppnå nivå Silver på byggnadsnivå samt Guld på indikatornivå för energianvändning.
Ingen nybyggnation färdigställdes under 2024 för Huge Bostäder AB:s räkning. Men båda nyproduktionsprojekten Studenten 1 och Bonden 7 har under året blivit preliminärt certifierade enligt Miljöbyggnad nivå Silver.

Ansvarig organisation
  • Huddinge samhällsfastigheter AB
  • Huge bostäder AB
  • Kommunstyrelsen
Uppdaterad datum: 2025-04-01