Gå direkt till sidans innehåll

Minimerad spridning av miljögifter

Delmål MP25. 5. 2

Kommunen och dess helägda bolag ska fasa ut farliga ämnen och minimera spridningen av miljögifter som kan skada människor och natur.

Vardagsprodukter som leksaker, elektronik, textil och rengöringsmedel kan innehålla kemiska ämnen med egenskaper som ökar riskerna för negativa hälso- och miljöeffekter. Kommunen kan minimera spridningen av miljögifter genom att bland annat fokusera på miljömärkning och miljöcertifiering vid inköp.

I kommunen finns flera förorenade områden som riskerar att påverka människor och miljö och som oftast är historiska skulder men som likväl behöver åtgärdas. Indikatorer som valts till detta delmål följer därmed upp Handlingsplan för gifter i miljön, andel inköp av miljöcertifierade och miljömärkta varor samt inventering och markundersökning kopplat till förorenade områden.

Bedömning: Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå

Delmålets indikatorer visar på en varierat resultat vilket gör det svårt att bedöma delmålet som helhet. De största utmaningarna tycks ligga i att vända den nedåtgående trenden för inköp av miljöcertifierade och miljömärkta varor, samt tillse att samtliga förvaltningar arbetar med att fasa ut farliga ämnen enligt handlingsplanen för gifter i miljön, som även detta år, inte varit möjlig att följa upp fullt ut då svar uteblivit. Att trenden bedöms positiv för delmålet beror framför allt på det systematiska arbete som bedrivs av kommunens egen initierade tillsyn och hantering av för förorenande områden samt att många av kommunens verksamheter under året arbetat aktivt med handlingsplanen för gifter i miljön.

För handlingsplanen visar det sammanslagna resultatet från de svarande förvaltningarna och bolagen att 90% av åtgärderna är genomförda eller bedömda som ej relevanta i verksamheterna. Resultatet visar på att trenden utvecklas i rätt riktning. Resultatet för 2024 är mer heltäckande än tidigare år då fler förvaltningar har genomfört denna uppföljning. Dock saknas uppföljning från verksamheter som berörs av flertalet av handlingsplanens åtgärder.

Handlingsplan Gifter i miljön har reviderats och åtgärderna delvis skärpts sedan tidigare uppföljning. De områden i handlingsplanen som i högst grad är åtgärdade är leksaker samt byggnader, lokaler och utomhusmiljöer. Det beror både på att verksamheterna själva har rådighet över åtgärderna och att många förvaltningar har angett att åtgärderna inom dessa områden inte är relevanta för enskilda verksamheter. Områden som är genomförda i lägre grad är kläder och textilier samt livsmedel och dricksvatten. Inom de områdena är det många som anser sig vara berörda och har börjat att arbeta med frågan men att de inte är klara med arbetet.

Kommunorganisationen behöver under året 2025 genomföra ett aktivt arbete med handlingsplanen då målsättningen i miljöprogrammet är högt satt och 100 % av åtgärderna ska vara genomförda 2025. För att verkligen minska mängden farliga ämnen i vår omgivning är det av vikt att samtliga förvaltningar arbeta aktivt med åtgärderna, särskilt de verksamheter som berörs av flertalet av handlingsplanens åtgärder, och se vad den egna verksamheten kan bidra med.

Trenden för andelen miljöcertifierade/miljömärkta varor och produkter som köps in fortsätter nedåt. För 2024 ligger andelen inköp av miljöcertifierade/miljömärkta varor och produkter på 16,9 %, vilket är långt ifrån målet om 50 % till år 2025 och en minskning med 16 procentenheter jämfört med 2022. Orsaken kan eventuellt bero på omvärldsläget, att varor och produkter blivit dyrare och att organisationens utrymme att prioritera miljöcertifierade eller miljömärkta varor och produkter har minskat. Att välja miljömärkta varor och produkter bygger idag på frivilligt hos verksamheterna och verktygen kommunen har för att öka andelen är informationsspridning och nudging. För att vända trenden krävs troligtvis att valmöjligheten att inte välja miljöcertifierat/miljömärkt behöver tas bort inom vissa kategorier och/eller att ekonomiska medel behöver skjutas till. Inom kommunens verksamhet finns skillnader där vissa verksamheter ligger högt och andra lågt i andelen. Riktade utbildningsinsatser och spridning av goda exempel bedöms också kunna bidra till att vända den negativa trenden.

Arbetet med den egeninitierade tillsynen för att inventera, riskklassa och genomföra markundersökningar på förorenade områden utgår från MIFO (Metodik för inventering av förorenade områden) där inventering och riskklassning (följs upp i indikator 5.2.3) utgör fas 1. I MIFO fas 2 ingår bland annat markundersökningar inom områden från fas 1.

Inventering har påbörjats på tio objekt inom branschklass 2 under år 2024, varav tre har riskklassats. Sammantaget har elva områden av de inventerade och riskklassade områdena rapporterats in till länsstyrelsen under programperioden. Att de inrapporterade riskklassade områdena på kommunal mark är färre än föregående år förklaras av att projekt med bidrag knutet till sig prioriterats och dessa har inte varit på kommunens mark. Avsatta resurser finns för att uppfylla målvärdet för 2025 om att 21 stycken områden som tillhör branschklass 2, där kommunen är markägare, ska inventeras och riskklassas.

Markundersökningar har under år 2024 genomförts på fem tidigare riskklassade förorenade deponier på kommunens mark. Sammantaget har åtta markundersökningar genomförts under programperioden och därmed är målvärdet om åtta markundersökningar under programperioden uppnått.

Ansvarig organisation
  • Huddinge samhällsfastigheter AB
  • Huge bostäder AB
  • Samtliga nämnder
Uppdaterad datum: 2025-02-26