Gå direkt till sidans innehåll

Förvaltning av natur- och jordbruksmarker

Delmål MP25. 4. 3

Förvaltning av kommunägda natur- och jordbruksmarker bidrar till att stärka den biologiska mångfalden.

I Huddinge finns en stor variation av livsmiljöer för många växter och djur och kommunens natur behöver tas omhand och utvecklas för att gynna dess rika växt- och djurliv. Ur ekologisk synvinkel är ett naturområde stabilare ju större, mer varierat och mer sammanlänkat det är med andra naturområden. Indikatorer som valts till detta delmål följer därmed upp andelen skyddad natur, antal hektar ängsmarker och naturbetesmark samt andelen jordbruk som bedrivs ekologiskt.

Bedömning: Delmålet kan uppnås Delmålet kan uppnås

Arealen naturbetesmark har under 2024 ökat från 296 hektar till 365 hektar. Externa djurhållare har varit avgörande och skapat stabilitet i förvaltningen av naturbetesmarkens biologiska värden. En viktig förutsättning för att ha externa djurhållare i Huddinge har varit att kommunen haft möjlighet att erbjuda daglig tillsyn av djuren under betessäsongen. Det ökade samarbetet med de externa djurhållarna har även bidragit med mervärden exempelvis lokal matproduktion. Ökningen av naturbetesmark har skett trots att tre av fem arrendegårdar stått tomställda. Utsikterna för att nå och överstiga målvärdet 2025 är goda förutsatt att det finns medel till stängsel och personal till djurtillsyn samt djurhållare som vill ha betesdjur i Huddinge. I framtiden finns goda förutsättningar för ett utökat bete i naturbetesmark i och med planerade kompensationsåtgärder.

Kommunens arbete med att slå ängsmarker bedrivs systematiskt sedan flera år tillbaka. Årets slåtter genomfördes enligt plan och ingen förändring i areal hävdade ängsmarker har skett jämfört med tidigare år. För att nå målvärdet till 2025 behöver utrymme finnas i driftbudget att utöka slåttern med två hektar.

Avseende areal jordbruksmark som odlas ekologiskt enligt EU:s eller KRAV:s regler anses ingen förändring skett jämfört med tidigare år. Detta eftersom ytor som tidigare sköttes av arrendatorer under 2024 skötts av kommunen som vall eller träda och inga bekämpningsmedel eller konstgödsel har använts. Förutsättningarna för att bibehålla nuvarande areal jordbruksmark som odlas ekologiskt är god, men utsikterna för att utöka arealen är begränsad eftersom Björksättra gård och Balingsholms gård saknar arrendatorer.

Ingen förändring har skett under 2024 avseende andelen av kommunens yta som är skyddad natur. Kommunfullmäktige beslutade under 2024 om upphävande av delar av berörda naturreservat enligt vägplan för Tvärförbindelse Södertörn samt att utvidga Orlångens naturreservat som kompensationsåtgärd, vilket sammantaget ökar den totala arealen naturreservat. Beslutet är dock överklagat och har därför ännu inte vunnit laga kraft. Natur- och stadsmiljönämnden har även under 2024 utrett förutsättningarna för att inrätta Kynäsberget som naturreservat. Ett eventuellt beslut om att påbörja reservatsbildning skulle komma att påverka målvärdet positivt på sikt. Sammanfattningsvis är utsikterna för att nå målvärdet 2025 goda.

Ansvarig organisation
  • Klimat- och stadsmiljönämnden
  • Kommunstyrelsen
Uppdaterad datum: 2025-02-25