Huddinge kommun ska arbeta utifrån att det ska vara enklare och mer fördelaktigt för Huddingeborna att välja en hållbar livsstil. Invånarna ska kunna välja att resa med fossilfria transporter, ges tillgång till ett resurseffektivt boende, kunna besöka artrik natur, ha möjligheten att konsumera klimat- och miljömedvetet samt använda system för att sluta kretsloppen.
Flera föreningar och aktörer i Huddinge bedriver ett bra och aktivt miljöarbete, detta är ett viktigt arbete där kommunen, näringsliv, föreningsliv och invånare skulle gynnas av tätare dialog och samarbete med fokus på hur vi tillsammans kan arbeta med klimat- och miljöfrågor.
Indikatorer som valts till detta delmål följer upp invånarnas koldioxidutsläpp samt miljöcertfierade företag.
Informerade och engagerade medborgare
Kommunen och dess helägda fastighetsbolag arbetar med att informera och engagera invånare och verksamma i syfte att minska sin miljö- och klimatpåverkan.
- Allmänt
- Mer information
Delmålet handlar om att informera och engagera invånare och verksamma i syfte att de ska minska sin miljö- och klimatpåverkan och bedöms kunna uppnås under programperioden. Det har under året arbetats aktivt med att nå ut med information till invånare och företag i syfte att öka miljömedvetenheten och engagemang i miljöfrågor och arbetet fortgår kommande år.
Året som gått har inneburit en mångdubbling av efterfrågan på rådgivning och kunskap i energifrågor. Intresseökningen var förstås till stor del driven av oro för hösten och vinterns höga energipriser, men oavsett anledning har det haft positiva effekter på energianvändningen. Elområde 3 som Huddinge tillhör minskade sin energianvändning med 8% under december 2022 jämfört med motsvarande period 2017-2021. Detta är mycket positivt eftersom det visar att vi kan ställa om. Under året har kommunens Energi- och klimatrådgivare också medverkat både på Segeltorpsdagen och Huddingedagen, finansierat 15 skolklasser för deltagande av utställningen ”Hållbar vision: Stad på Tekniska museet”, hållit i studiecirkel för villaägare och flertalet mycket välbesökta webbinarier samt testat en ny metod för rådgivning inkluderande hembesök hos småhusägare. Kommunikationssektionen vid kommunstyrelsens förvaltning har via sina kanaler nått ut med information om kommunens miljöprogram samt med tips och råd för miljösmarta val i vardagen.
Under året har även ett föreningsbidrag samt ett miljöpris delats ut, vilka båda syftar till att uppmuntra engagemang och intresse för natur, klimat- och miljöfrågor. Kommunens fastighetsbolag har via tidningen ”Värden” nått ut med information om återbruk samt hur det går att spara el till sina hyresgäster.
Senaste siffror kopplat till koldioxidutsläpp (konsumtionsbaserade utsläpp) per invånare är från 2020 och de visar att utsläppen låg på 7,65 ton/inv, vilket är en minskning med 13% jämfört med året innan. De senaste tio åren har utsläppen minskat med ca 31,5%. Målvärdet till 2025 är 7 ton/inv och baserat på tidigare års utsläppsminskningar är utsikterna för att nå målvärdet goda.
Vad gäller utsläpp för sådant som förbrukas eller producerar i kommunen som en geografisk plats (produktionsperspektivet) kan även här ses en minskning. Mellan 2019 och 2020, som är det senaste värdet som finns tillgängligt, minskade utsläppen med 12% från 1,38 ton/inv till 1,23 ton/inv. De senaste tio åren har utsläppen i kommunen minskat med 52%.
Antal miljöcertifierade företag har pendlat upp och ned de senaste åren. Anledningen till pendlingen kan vara flera, t ex kan det kan handla om att data hämtas från extern källa och att det har använts olika källor vid olika år för att rapportera denna indikator. Det som däremot går att se utifrån framtaget underlag är att trenden är nedåtgående och att antalet miljöcertifierade företag har minskat från 2018 till 2022. Vad det beror på bör undersökas närmare under 2023.