Gå direkt till sidans innehåll

Informerade och engagerade medborgare

Delmål MP25. 6. 2

Kommunen och dess helägda fastighetsbolag arbetar med att informera och engagera invånare och verksamma i syfte att minska sin miljö- och klimatpåverkan.

Huddinge kommun ska arbeta utifrån att det ska vara enklare och mer fördelaktigt för Huddingeborna att välja en hållbar livsstil. Invånarna ska kunna välja att resa med fossilfria transporter, ges tillgång till ett resurseffektivt boende, kunna besöka artrik natur, ha möjligheten att konsumera klimat- och miljömedvetet samt använda system för att sluta kretsloppen.

Flera föreningar och aktörer i Huddinge bedriver ett bra och aktivt miljöarbete, detta är ett viktigt arbete där kommunen, näringsliv, föreningsliv och invånare skulle gynnas av tätare dialog och samarbete med fokus på hur vi tillsammans kan arbeta med klimat- och miljöfrågor.

Indikatorer som valts till detta delmål följer upp invånarnas koldioxidutsläpp samt miljöcertfierade företag.

Bedömning: Svårbedömt om målet kan uppnås Svårbedömt om målet kan uppnås

Kommunen genomför mycket gott arbete för att bidra till måluppfyllelse. Kommunikationsavdelningen vid kommunstyrelsens förvaltning har löpande under året, med utgångspunkt i kommunens miljöprogram, genomfört kommunikationsaktiviteter i syfte att informera och engagera Huddingefamiljen i kommunens klimat- och miljöarbete.

Exempel på kommunikationsaktiviteter som genomförts under året:

Klimat och energi
 ”Gå- och cykla”-tävling för skolor
 Bilfri vecka
 Gatubelysning 100 % LED

Vatten
 Inte tvätta bilen på gatan
 Invigning av Kyrkdammens fördamm
 Flemingsbergsskogens våtmark

Biologisk mångfald och friluftsliv
 Ängar i staden
 Tips om att gynna för bin i sin trädgård
 Eklandskapet är en av de artrikaste miljöerna (Flemingsbergsviken)

Gifter i miljön
 Information om ny lagstiftning på avfallsområdet
 Information om SRV återvinning AB:s olika tjänster, exempelvis återvinningstur
 Loppmarknadens dag

Informera och engagera
 Miljöpriset och föreningsbidrag för miljöförbättrande åtgärder
 Framtida fritidsbibliotek
 Energi- och klimatrådgivningens olika evenemang

Kommunens bibliotek är en mötesplats för kommunens invånare och utgör samtidigt en viktig plattform för kunskapshöjande aktiviteter. Sedan ett par år tillbaka finns satsningen Gröna bibliotek där man tipsar om böcker och evenemang med fokus på klimat, hållbarhet och cirkulär ekonomi. Evenemang som visas i kalendariet märks upp med vilket Agenda 2030-mål evenemanget stödjer. Gröna bibliotek har en egen sida på bibliotekens webbplats och på flera bibliotek finns en särskild placering/hylla i biblioteket som heter Klimatsmart eller Hållbar utveckling, där biblioteken samlar många olika sorters böcker som visar vägar till omställning och minskad miljö- och klimatpåverkan.

Under 2024 hade Gröna bibliotek flera kunskapshöjande evenemang för allmänheten:

  • Odlingsveckor på alla bibliotek, men bland annat fröer och sticklingsbyten, utställningar med böcker om hållbar odling/odlingsinspiration/biologisk mångfald, en informationskampanj om invasiva arter samt två författarbesök
  • Klädbytardagar i samarbete med Naturskyddsföreningen
  • Lappa- och laga workshop
  • Teaterföreställning om biologisk mångfald
  • Forskarföreläsningar om biologisk mångfald och klimatkrisen
  • Återbruksstation och syhörna

Även energi- och klimatrådgivningen vid miljö- och bygglovsförvaltningen har en viktig roll för måluppfyllelsen för delmål 6.2, då de arbetar mycket med olika former av informationskampanjer gentemot invånare och verksamma i kommunen. Under 2024 startades ett nätverk för bostadsrättsföreningar i syfte att möjliggöra erfarenhets- och kunskapsutbyte. Förhoppningen är att föreningarnas kunskap om sina energisystem ska öka och att de därmed kan sänka sin energianvändning, sina kostnader och sitt klimatavtryck.

Energi- och klimatrådgivningen arrangerade i det regionala samarbetet tre webbinarier till småhusägare på olika teman som energieffektivisering och solceller. Dessa hade ca 600 tittare från alla kommuner i länet. Ett webbinarium med bostadsrättsföreningar som målgrupp och ett till företag genomfördes även det inom ramen för det regionala samarbetet. Dessa hade 81 respektive 52 tittare från hela länet. Under 2024 skickades 250 foldrar ut till två mäklarkontor i Huddinge. Foldrarna riktar sig till nyblivna villaägare och delas ut när kunder köper hus. Två rådgivningsbesök hos företag och tre rådgivningsbesök hos bostadsrättsföreningar genomfördes. Under Huddingedagen fick 89 personer rådgivning. Tio skolklasser i kommunen kunde genom sponsring från energi- och klimatrådgivningen kostnadsfritt besöka Tekniska museets utställning Hållbar vision: stad, som handlar om hållbara städer. Under året har 82 inkommande rådgivningar genomförts, varav fem var bostadsrättsföreningar och övriga privatpersoner. Alla som köper lagfart i Huddinge kommun får ett brev med information om att rådgivningen kan hjälpa dem att sänka sin energianvändning och klimatpåverkan, under 2024 skickades ca 600 brev ut.

Näringslivssektionen vid kommunstyrelsens förvaltning har direktkontakt med många företag och verksamma i kommunen och har på så sätt möjlighet att bidra till måluppfyllelse. Under 2024 har man hjälpt till att marknadsföra energi- och klimatrådgivningen i deras nyhetsbrev, sociala medier-kanaler och på företagsportalen. Under Företagsveckan arrangerades ett möte med klimatexperten Maria Soxbo och Mats Grahn från Södertörns Högskola, som informerade om det nya regelverket CSRD för företag. Näringslivssektionen deltar sedan hösten 2024 i projektet Cirkulär transformation, ett projekt för att stödja små och medelstora företag inom bygg- och livsmedelssektorn i Stockholmsregionen. Näringslivssektionens bidrag i projektet är företagskontakter och statistik, bidra med kunskap om företag och företagande, sprida information om projektet, samt ordna möten på temat.

Huge Bostäder AB har i sin kundtidning Värden gett tips om hur hyresgäster kan bidra till miljöarbetet genom att odla på balkongen eller i odlingslådor, informerat om elbilsladdare och matavfallssortering. Huge Bostäder AB har också tagit fram pedagogiska skyltar till åtgärder som främjar biologisk mångfald. Tillsammans med SRV återvinning AB har Huge Bostäder AB kommunicerat kring de mobila ÅVC-lösningarna.

Under året har även ett miljöpris och föreningsbidrag för miljöförbättrande insatser delats ut, vilka båda syftar till att uppmuntra engagemang och intresse för natur-, klimat- och miljöfrågor.

För att mäta graden av måluppfyllelse finns två indikatorer kopplat till delmålet. Indikator 6.2.1 mäter koldioxidutsläppen per invånare och baseras på nationella data. Senaste data är från 2022 och visar att utsläppen låg på 8,39 ton/inv. Det är en ökning från 2021 med 2,5 % jämfört med året innan (8,18 ton/inv. 2021). Då statistiken eftersläpar saknas utfall för 2023 och 2024, då det varit en hög inflation och lågkonjunktur, vilket påverkat hushållens köpkraft och konsumtion, vilket i sin tur påverkar utsläppen. Under 2024 gick inflationen ner och konsumtionen ökade något , vilket indikerar att de konsumtionsbaserade utsläppen per invånare lär ha ökat. Att utsläppen per invånare år 2025 kommer vara nere på målvärde 7 ton/inv. bedöms därför inte vara troligt.

Indikator 6.2.1 mäter antalet miljöcertifierade företag. Indikatorn går dessvärre inte att följa upp på ett tillförlitligt sätt, vilket innebär att det inte med säkerhet kommer gå att veta om målet faktiskt är uppnått eller inte. Kommunen är beroende av externa källor för inhämtning av data. Det finns idag ingen känd komplett söktjänst över certifierade företag. Den tjänst som används, www.certifiering.nu, uppger på sin hemsida att flera ackrediterade certifieringsorgan verksamma i Sverige valt att inte exportera sitt underlag. Certifiering.nu har företag från fem certifieringsorgan listade, men det finns ytterligare minst 21 certifieringsorgan verksamma i Sverige som inte listas på certifiering.nu. Att kontakta alla dessa har bedömts vara för tidskrävande i relation till nyttan. Troligtvis skulle de ändå inte ge ut listan till Huddinge kommun då de inte gör det till certifiering.nu. Vid sammanställningen av årets miljöbokslut hittades 115 certifierade företag, vilket är tre fler än 2023, men det går som sagt inte att dra någon slutsats kring det då underlaget inte är tillförlitligt och inte ger någon heltäckande bild av hur många miljöcertifierade företag som faktiskt är verksamma i kommunen.

Ansvarig organisation
  • Huddinge samhällsfastigheter AB
  • Huge bostäder AB
  • Samtliga nämnder
Uppdaterad datum: 2025-07-04