Gå direkt till sidans innehåll

Vatten

Huvudområde MP25. 3

Övergripande mål: Vattenkvaliteten i Huddinges sjöar och vattendrag ska förbättras och uppnå god ekologisk och kemisk status i enlighet med Vattendirektivet. Inget vatten får försämras. Grundvattnet i kommunen ska vara av god kvalitet.

Övergödning är det största problemet i Huddinges sjöar och vattendrag som framförallt orsakas av höga fosforhalter. Hälften av sjöarna uppfyller inte miljökvalitetsnormen för god ekologisk status. De lokala åtgärdsprogrammen samt kommunens dagvattenstrategi är grundbultarna i arbetet med att nå god ekologisk och kemisk vattenstatus i kommunens sjöar och vattendrag. Måluppfyllelsen förutsätter att arbetet med de lokala åtgärdsprogrammen intensifieras samt att en hållbar dagvattenhantering planeras utifrån kommunens dagvattenstrategi i alla planprocesser.

Bedömning: Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå

Temaområdet som helhet har en positiv trend, men delmålen 3.1 Näringstillförseln till kommunens sjöar och vattendrag ska minska och 3.3 Hantering av dagvatten inom kommunen bidrar till förbättrad ekologisk och kemisk status i kommunens sjöar och vattendrag bedöms ändå som svåra att uppnå under programperioden. Delmål 3.2 Kommunens arbete bidrar till att sjöar och vattendrag har naturliga ekosystem med goda livsmiljöer och spridningsvägar för växter och djur bedöms med rätt prioriteringar kunna uppnås under programperioden.

En framdrift i vattenvårdsarbetet kan ses under 2024 och vattenkvaliteten i kommunens sjöar och vattendrag förväntas att förbättras under programperioden. Det sker dock inte i den utsträckning att alla sjöar bedöms nå målen till 2025 och god ekologisk status till 2027, i enlighet med Vattendirektivet. Arbetet för att uppnå god vattenstatus behöver intensifieras och ytterligare prioriteras de kommande åren, både genom att genomföra nödvändiga åtgärder för att hantera effekterna av historiska utsläpp, men även för att förhindra nytillförsel av övergödande och miljöskadliga ämnen från avlopp och dagvatten.

Åtgärder enligt de lokala åtgärdsplanerna/-programmen behöver behandlas som en förutsättning i den fortsatta samhällsutvecklingen för att det ska vara möjligt att nå målen om god vattenkvalitet. Framför allt för sjöarna Trehörningen och Långsjön kommer det att krävas ytterligare arbete för att förbättra vattenkvaliteten.

Kommunens arbete med att återställa våtmarker fortsätter att vara framgångsrikt och det är mycket positivt ur flera aspekter att andelen våtmark i kommunen fortsätter öka. Det bidrar till ökad vattenrening, minskad klimatpåverkan samt ökad rekreation och stärkt biologisk mångfald.

Uppdaterad datum: 2025-07-04