Gå direkt till sidans innehåll

Förbättrad dagvattenhantering

Delmål MP25. 3. 3

Hantering av dagvatten inom kommunen bidrar till förbättrad ekologisk och kemisk status i kommunens sjöar och vattendrag.

Näringsämnen som transporteras via dagvatten är den i särklass största källan av näringstillförsel till kommunens vattenförekomster. Att omhänderta och rena dagvatten innan det når en recipient är en förutsättning för att minska mängden fosfor och nå god vattenstatus. Indikatorn som valt till detta delmål följer därmed upp fosforhalter i utpekade sjöar.

Bedömning: Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå Trenden är positiv, men delmålet blir svårt att nå

Uppmätta fosforhalter visar att trenden för sjöarna Trehörningen, Orlången, Magelungen och Drevviken är positiv med treårsmedelvärden som visar att fosforhalterna sjunker. Den positiva trenden bedöms framför allt bero på aluminiumfällningarna som genomförts i dessa sjöar. För Orlången, Magelungen och Drevviken bedöms önskade fosforhalter att kunna nås till 2025. För Trehörningen bedöms målvärdet till 2025 trots en positiv trend inte att nås. För Långsjön går trenden åt fel håll och fosforhalterna ökar. Det beror främst på en extern belastning som är för stor och målvärdet till 2025 bedöms inte kunna nås. För alla sjöar kvarstår en extern fosforbelastning som behöver åtgärdas för att inte fosforhalterna ska börja öka igen längre fram i tiden (se delmål 3.1 för åtgärder som genomförs).

De lokala åtgärdsplanerna/-programmen som kommunen tagit fram syftar till att reducera mängden fosfor som redan existerar och även om alla åtgärder genomförs är det ingen garanti för att sjöarna når upp till miljökvalitetsnormerna. Parallellt med detta arbete behöver kommunen arbeta med att minska tillkommande fosforbelastning från dagvatten i samband med de exploateringar som sker i kommunen. Dagvatten är den största källan till fosfortillförsel till de tätortsnära sjöarna och hårdgjorda ytor ökar mängden dagvatten som uppkommer.

Vid ny bebyggelse finns det lagkrav på att man inte får riskera att försämra en vattenförekomsts vattenkvalitet. För att inte belasta sjöarna med ökade fosforhalter vid ny bebyggelse tas det fram dagvattenutredningar i alla detaljplaner.

Vidare behöver kommunen i samverkan med Stockholm Vatten AB fortsätta prioritera att identifiera samt åtgärda felkopplingar av spillvatten, då det leder till en stor negativ påverkan på sjöarna om det inte upptäcks och åtgärdas i tid.

Ansvarig organisation
  • Bygglovs- och tillsynsnämnden
  • Huddinge samhällsfastigheter AB
  • Huge bostäder AB
  • Kommunstyrelsen
  • Stockholm Vatten och Avfall AB
Uppdaterad datum: 2025-07-04