Kommunens Dagvattenstrategi är ett viktigt verktyg i arbetet med att minska näringstillförseln via dagvatten.
Fosfor i sjöar
Avser fosforhalter i sjöarna Drevviken, Långsjön, Magelungen, Orlången och Trehörningen

Kommentar
Trehörningen
Fosforhalterna i Trehörningen fortsätter att minska och bedöms bero på aluminiumfällningen som genomfördes 2020. Fosforhalterna har minskat med i storleksordningen 50 % i sjöns ytvatten efter fällning och statusen för fosfor har förbättrats från dålig till god. Det är dock fortsatt en stor extern belastning på sjön, vilket innebär risk för försämrat resultat framöver. Även ett visst fortsatt läckage av fosfor från sedimenten kan verifieras och den externa fosforbelastningen behöver minska ytterligare för att sjön ska kunna uppnå god ekologisk status avseende alla kvalitetsfaktorer.
Orlången
Fosforhalterna i Orlången fortsätter att minska och bedöms bero på aluminiumfällningen som genomfördes 2019. Fosforhalterna har efter fällning minskat med i storleksordningen 50-70 % i sjöns ytvatten och i bottenvattnet har såväl totalfosfor som löst fosfatfosfor minskat med över 80 %. Statusen för fosfor har efter fällningen förbättrats från dålig till god, nära gränsen till måttlig. Ett visst fortsatt läckage av fosfor från sedimenten kan dock verifieras och den externa fosforbelastningen behöver minska ytterligare för att sjön ska kunna uppnå god ekologisk status avseende alla kvalitetsfaktorer.
Magelungen
Fosforhalterna i Magelungen fortsätter att minska. En kraftig reduktion av fosforhalterna har erhållits efter genomförd aluminumfällning (2021). Att Magelungen är en del i ett sjösystem gör att utvecklingen framöver även påverkas av uppströms liggande sjöar.
Drevviken
Fosforhalterna fortsätter att minska, vilket beror på de aluminiumfällningar som genomförts i sjön mellan åren 2022-2024. Då åtgärden är så pass nära i tid är det svårt att dra alltför långtgående slutsatser om resultatet, men initialt kan man se ett mycket positivt resultat av fällningen.
Långsjön
Fosforhalterna i sjön är höga och har under 2024 fortsatt att öka, vilket primärt handlar om en extern belastning som är för stor. Det är mycket tveksamt om god status kan uppnås till 2027.