Gå direkt till sidans innehåll

Utsläpp från konsumtion

Indikator MP25. 1.3. 1

Som en stor offentlig inköpare har kommunen genom kravställande vid upphandling
möjlighet att minska de konsumtionsbaserade utsläppen.

Avser konsumtionsbaserade utsläpp från varor och produkter inom kommunens verksamheter. Inköp som inte klassas som en vara eller produkt är inte inräknade i denna siffra.

Trend:
Utvecklingen går åt fel håll Utvecklingen går åt fel håll
Status:
Tillståndet är tveksamt Tillståndet är tveksamt
Senaste värdet:
32,5 kiloton (2024)
Målvärde 2025:
24,2 kiloton (2025)

Kommentar

Utsläppssiffran är framtagen genom en så kallad miljöspendanalys. En miljöspendanalys är en inköpsanalys där olika klimatfaktorer har integrerats. Det gör det möjligt att undersöka den klimatpåverkan som uppstår till följd av inköp inom offentlig sektor. Men också att undersöka vilken och hur stor klimatpåverkan olika typer av inköp har i relation till andra typer av inköp. Utsläppen beräknas baserat på hur mycket pengar som spenderats inom olika inköpskategorier, så kallad spendanalys.

Huddinge kommuns konsumtionsbaserade växthusgasutsläpp från varor och produkter uppgick år 2024 till 32,5 kiloton koldioxidekvivalenter. Det är en ökning med 15 % i koldioxidekvivalenter jämfört med föregående år. Ökningen i spenderade kronor är dock 18 %, varpå utsläppen per krona är lägre än 2023.

Majoriteten (46 %) av dessa utsläpp kommer från entreprenader såsom mark- och anläggningsarbeten, gatu- och parkarbeten samt fastighetsförvaltning och byggentreprenader. Därefter kommer utsläpp från inköp av livsmedel och måltider (16 %), facility management (11 %), omsättningsvaror (9 %), IT och telekom (6 %), fordon, maskiner och transporter (6 %) samt utbildning, pedagogik och kultur (6 %). Administrativa och externa tjänster står för en försumbar del (<1 %). Ingen större förändring gällande fördelningen av utsläpp inom de olika inköpskategorierna har skett jämfört med tidigare år.

Likt tidigare år kommer majoriteten av kommunens utsläpp i från inköp av entreprenadstjänster. Fokus bör därför vara att minska klimatpåverkan i alla byggprojekt, exempelvis genom att arbeta med klimatkrav, samordnad masshantering, återbruk och hållbara materialval med låga CO2-utsläpp.

Exempel på åtgärder som kommunen har genomfört under 2024 som bidrar till minskade utsläpp från inköp är:

  • Ställt högre krav på fossilfria drivmedel i entreprenader.

  • Övergått till att använda ECO-asfalt, som har cirka 50% mindre klimatutsläpp än konventionell asfalt, i allt beläggningsarbete inom kommunens drift.

  • Möjliggjort upphandling av begagnade mobiltelefoner, vilket ger minimerade koldioxidutsläpp (30 kg per telefon) samt besparingar i form av minimerat avfall (86 kg per telefon) och en ökad cirkulär ekonomi (100% per begagnad telefon). Avtalet var på plats i december 2024 och det finns goda möjligheter att minska utsläppen under 2025.

  • Arbetat för att införa en lagningstjänst för arbetskläder och arbetsskor (blev klart januari 2025).

  • Under 2023 startade projektet Återbruk i kommunkoncernen i syfte att skapa ett effektivt och strukturerat återbruksarbete inom kommunkoncernen. När ett systematiserat arbete med återbruk av möbler och andra inventarier finns på plats kommer utsläppen kopplat till produktkategorin facility management att minska. Projektet har fortsatt under 2024 och bland projektmålen finns bland annat inköp av ett IT-systemstöd för lagerhållning och beställning av återbrukade varor, identifiera och ta i bruk en återbrukslokal, samt framtagande av rutiner och riktlinjer.

  • Flera verksamheter inom kommunen har genomfört flyttar till nya lokaler under 2024. I de flyttarna har mycket möbler och inredning återbrukats. Barn- och utbildningsförvaltningen återbrukade exempelvis minst 560 möbler och annan lös inredning.

Ansvarig organisation
  • Huddinge samhällsfastigheter AB
  • Huge bostäder AB
  • Samtliga nämnder
Uppdaterad datum: 2025-03-06