Gå direkt till sidans innehåll

Gifter i miljön

Huvudområde MP25. 5

Övergripande mål: Användningen av farliga ämnen i samhället ska minska samt spridning av miljögifter som har negativ inverkan på miljö och människor ska minimeras. Luften i Huddinge ska fortsatt vara ren och inte skadlig för människor, djur och växter.

Användning och spridning av farliga ämnen är en risk för hälsan för både kommunens invånare och anställda. Kommunens värdefulla resurser i form av vatten, mark och luft riskerar också att försämras. Kommunens handlingsplaner för gifter i miljön, förorenade områden samt avfallsplan utgör en viktig del i arbetet med att minska spridningen av miljögifter. Måluppfyllelsen förutsätter att kommunens nämnder och bolag har ett strukturerat kemikaliearbete.

Bedömning: Svårbedömt om målet kan uppnås Svårbedömt om målet kan uppnås

För temaområdet Gifter i miljön bedöms ett av tre delmål kunna uppnås. Luftkvaliteten (delmål 5.1) ligger stadigt under miljökvalitetsnormerna med undantag för de mest trafikerade vägarna i kommunen, där få människor stadigvarande vistas. För delmål 5.2 som syftar till att fasa ut farliga ämnen och minimera spridning av miljögifter syns en positiv trend, och att det bedrivs ett aktivt arbete i flera delar av kommunens verksamheter. Arbetet med förorenad mark bedöms ske strukturerat och med prognos att nå satta mål under programperioden.

Andelen inköp av miljöcertifierade/miljömärkta varor och produkter minskar och den kommunövergripande handlingsplanen för att fasa ut farliga ämnen har inte varit möjlig att följa upp fullt ut för hela kommunens verksamhet då svar saknas från verksamheter som är berörda av flertalet av åtgärderna. Gällande avfall är målet svårt både att bedöma och att påverka då statistiken inte fullt ut är tillförlitlig samt att det främst handlar om invånarnas vanor och beteenden.

Uppföljningen av temaområdet gifter i miljön visar att krafttag behövs för att vända den negativa trenden av minskad andel inköp av miljöcertifierade varor och produkter. Det finns stora skillnader inom kommunens verksamheter vilket tyder på att där ett engagemang och egen vilja finns så har man lyckats med att ha en större andel inköp av ekologiska livsmedel. Skarpare krav i upphandling i kombination med utbildning kan bidra till att öka andelen och vända trenden.

Kommunen behöver fortsatt aktivt arbeta med åtgärderna i handlingsplanen gifter i miljön för att nå uppsatt mål. Även i denna uppföljning syns stora skillnader inom kommunen där det i dag är okänt om och hur alla verksamheter deltar i arbetet. För att verkligen minska mängden farliga ämnen i vår omgivning är det av vikt att samtliga förvaltningar och särskilt de verksamheter som berörs av flertalet av handlingsplanens åtgärder arbetar aktivt med handlingsplanens åtgärder. För att möjliggöra för detta kan mer riktade insatser som är anpassade för den enskilda verksamheten bidra till att fasa ut farliga ämnen.

Att använda befintliga plattformar/kontaktytor i kommunens verksamheter med invånarna för att sprida information om bland annat avfallsförebyggande arbete kan utvecklas.

Uppdaterad datum: 2025-04-02