Gå direkt till sidans innehåll

Tillgänglig natur för invånarna

Delmål MP25. 4. 2

Kommunen och dess helägda fastighetsbolag tillgodoser invånarnas behov av gröna miljöer samt tillgängliggör naturen.

Att vistas i naturen har flera positiva hälsoeffekter som avkoppling och återhämtning och friluftsliv ger möjlighet till fysiskt aktivitet. För att på bästa sätt främja friluftsliv i vardagen behöver invånarna ha naturområden som ligger nära där de bor, vara tillgängliga och hålla hög kvalité. Indikatorer som valts till detta delmål följer därmed bland annat närhet till grönytor.

Bedömning: Delmålet kan uppnås Delmålet kan uppnås

Huddinge kommun är återigen rankad som bästa friluftskommun i Stockholms län 2024 och är på 13:e plats nationellt. Huddinges totalpoäng är 31,5 av 34 möjliga. Den fina placeringen beror sannolikt på satsningar på tillgänglighet, fler guidningar och föreläsningar för allmänheten vilket ger poäng i enkätundersökningen. Det utåtriktade arbetet är viktigt för hög placering i friluftsenkäten. Tack vare samarbete med exempelvis ABF nås människor som annars är svåra att få ut i naturen. Samverkan med föreningar har förbättrats och intensifierats under 2024. Utsikterna för att nå målvärdet 2025 är goda under förutsättning att den utåtriktade verksamheten fortgår 2025 och att tillräckliga medel finns för att upprätthålla tillgänglighet och att hålla friluftsanordningar välskötta. Uppdraget till kommunstyrelsen att under 2025 utreda ett koncept för en mobil naturskola samt förutsättningarna för ett naturrum kan också bidra till att i framtiden ytterligare förbättra Huddinges ranking som friluftskommun.

Andel invånare som har max 300 meter till mindre grönyta eller park i Huddinge är på en oförändrad nivå jämfört med tidigare år. Tillgängligheten till grönområden är mycket god i Huddinge kommun. Endast marginella förändringar syns sedan föregående mätning då bostadsbyggandet varit relativt lågt under ett antal års tid samtidigt som få nya parker tillkommit. Vidare är det värt att notera att närheten till mindre grönyta eller park minskade från 96,6 % till 87 % mellan år 2021 och 2022. Skillnaden beror på att det användes andra parametrar i framtagande av nuläget jämfört med tidigare år. Innan 2022 togs värdet för indikator 4.2.2 närhet till mindre grönyta (0,1 – 5 ha) fram genom att ytor större än 5 hektar också inkluderades. I värdet för 2022 och senare inkluderas däremot endast ytor i intervallet mellan 0,1–5 hektar. Vid analys av invånare som har max 300 meter till mindre eller större grönyta är procentsatsen 99,3 %. Målvärdet bedöms kunna uppnås under programperioden.

Andel invånare som har närhet till större grönyta är oförändrad jämfört med tidigare år. Historiskt syns en ökning från 88,4 % 2021 till 94,1 % 2022. Det beror på att buffertavståndet ändrades från 615 meter till 800 meter. Målvärdet bedöms kunna uppnås under programperioden.

Ansvarig organisation
  • Huge bostäder AB
  • Klimat- och stadsmiljönämnden
  • Kommunstyrelsen
  • Kultur och fritidsnämnden
Uppdaterad datum: 2025-07-04