Gå direkt till sidans innehåll

Stärkt biologisk mångfald i bebyggd miljö

Delmål MP25. 4. 1

Kommunen arbetar med att öka spridning av olika arter samt bevarar och utvecklar områden med naturvärdesklass 1, 2 i syfte att stärka den biologiska mångfalden i bebyggd miljö.

Kommunen är i en tillväxtfas och det är en utmaning att bevara den biologiska mångfalden samtidigt som kommunen växer. Områden med höga naturvärden är artrika områden som är väldigt svåra att ersätta vid en fragmentering och ska därför bevaras och utvecklas. Genom att ställa om lämpliga gräsytor till ängsskötsel skapas förutsättningar för en ökad artrikedom på platsen. Indikatorer som valts till detta delmål följer därmed upp områden med höga naturvärden samt gräsytor som ställt om till ängsskötsel.

Bedömning: Delmålet kan uppnås Delmålet kan uppnås

Delmålet som syftar till att bevara och utveckla områden med naturvärdesklass 1 och 2 är svårbedömt, även om uppföljningen visar samma antal hektar med naturvärdesklass 1 och 2 jämfört med föregående år. Som nämndes i miljöbokslutet 2023 är nulägesvärdet från 2022 problematisk. Dels utifrån att det saknas en sammanställning av samtliga genomförda naturvärdesinventeringar i kommunen och dels eftersom nulägessiffran är levande i och med att den förändras när nya naturvärdesinventeringar genomförs. Inom kommunen finns en stor andel mark som inte har inventerats utifrån naturvärdesklass och det innebär att nulägessiffran kan öka samtidigt som mark med naturvärdesklass (1 eller 2) exploateras, utan att det syns i miljöuppföljningen.

Exploatering av mark sker inte heller förrän efter en längre tid. Kommunen hade innan antagandet av miljöprogrammet fattat beslut om vissa områden (Björnkulla och Loviseberg) där en fragmentering av naturmiljöer skulle komma att påverka, varför målvärdet till 2025 för indikatorn är lägre än nuläget 2022. I dagsläget finns utöver dessa områden flertalet pågående planer där områden med naturvärdesklass 2 finns inom planområdet, vilket innebär risk för exploatering. Inom ramen för miljöbokslutet är det dock svårt att kartlägga om och i så fall hur stor yta av dessa områden som kommer att tas i anspråk. Utifrån vad som är känt har inget område med naturvärdesklass 1 och 2 tagits i anspråk under 2024. Om/när detta sker bör det dock framgå inför beslut till exempel i tjänsteutlåtande och planbeskrivning att exploateringen innebär en målkonflikt i förhållande till miljöprogrammet.

Utsikterna att nå målvärdet 2025 förefaller goda utifrån tillgänglig information, men är dock svårbedömt med bakgrund av nämnda osäkerhetsfaktorer som framkommit avseende uppföljningen av indikatorn.

Kommunen har under 2024 fortsatt ställa om kommunägda gräsytor till skötsel som gynnar den biologiska mångfalden. Under 2022 uppdaterades kommunens skötselkartor och 17 hektar gräsytor identifierades som möjliga att ställa om till ängsskötsel. Under år 2024 har 2,5 hektar identifierade kommunägda gräsytor ställts om från bruksgräs till skötsel som gynnar den biologiska mångfalden. Sammanlagt har 11 hektar gräsytor ställts om, vilket innebär att målvärdet för 2025 har uppnåtts redan 2024. Tidigare stickkontroller av omställda ytor, visar på att insekter snabbt hittar dessa ytor. Framöver kommer kommunen att fokusera på skötseln av de omställda ytorna och vidareutveckla processer för att säkerställa en långsiktig, hållbar förvaltning av dessa. Kommunen kommer även att fortsätta arbetet med att ställa om kvarvarande gräsytor som identifierades som möjliga att ställa om till ängsskötsel.

Ansvarig organisation
  • Huge bostäder AB
  • Klimat- och stadsmiljönämnden
  • Kommunstyrelsen
Uppdaterad datum: 2025-07-04