Genom att arbeta med informationskampanjer och lyfta goda exempel som både invånare och verksamma kan relatera till visar kommunen att omställningen inte innebär en omöjlighet. God samverkan och engagemang mellan kommun, näringsliv, föreningsliv och invånare är en förutsättning för att tackla de miljö- och klimatutmaningar vårt samhälle står inför och bidra till att nå miljömålen för Huddinge som en geografisk plats.
Informera och engagera
Övergripande mål: Huddinge kommuns anställda, invånare och verksamma ska ha god kännedom om miljöproblem och hur deras val till vardags bidrar till hållbar utveckling.
- Delområden
- Bedömning
Temaområdet Informera och engagera har två delmål kopplat till sig varav det ena (6.1) bedöms kunna uppnås under perioden. Det andra (6.2) bedöms osäkert huruvida det kommer kunna nås eller inte.
Kommunen jobbar aktivt med att nå ut med information till invånare, företag och föreningar som ska leda till ökad miljömedvetenhet och engagemang i miljöfrågor. Detta sker i miljötillsynsarbetet, det pedagogiska uppdraget, genom energi- och klimatrådgivningen och extern kommunikation om kommunens miljöarbete.
Vid 2023 års utgång hade 688 medarbetare som varit anställda i minst nio månader slutfört miljöutbildningen. Det utgör 12,8 % av de anställda i samma kategori. Den angivna andelen som genomfört utbildningen kan vara i underkant då vissa av dem som genomfört den i grupp i samband med arbetsplatsträff inte har registrerats. Därtill kan det finnas många medarbetare som har genomfört utbildningen men missat något moment. I det underlag som används för att få ut statistik över antalet medarbetare som genomfört utbildningen är dessa då markerade som ej slutförda, vilket medarbetaren i fråga inte är medveten om. För att nå målet om att alla medarbetare (5 369 vid inhämtning av statistik för detta miljöbokslut) krävs ett fortsatt kommunikationsarbete.
Kommunstyrelsen har under året arbetat med aktiviteten "Genomföra en informations- och engagemangskampanj om kommunens klimat- och miljöarbete". Förvaltningens kommunikationsavdelning har löpande under året, med utgångspunkt i kommunens miljöprogram, genomfört kommunikationsaktiviteter i syfte att informera och engagera Huddingefamiljen i kommunens klimat- och miljöarbete.
Även kommunens energi- och klimatrådgivning (EKR) har en viktig roll för måluppfyllelsen för delmål 6.2, då de arbetar mycket med olika former av informationskampanjer gentemot invånare och verksamma i kommunen. Under året har de bland annat haft fyra publika föreläsningar om energieffektivisering, varav tre på kommunens bibliotek, nio webbinarier för småhusägare med cirka 200 anmälda deltagare från Huddinge, deltagande på Huddingedagen där 46 personer fick rådgivning, sex rådgivningsbesök hos bostadsrättsföreningar, utskick till alla som köpt lagfart i Huddinge kommun (581), samt 124 inkommande rådgivningar per telefon och mejl. EKR har dessutom etablerat ett samarbete med tre mäklarkontor i kommunen som delar ut en folder till alla nyblivna husägare.
Senaste siffrorna kopplat till koldioxidutsläpp (konsumtionsbaserade utsläpp) per invånare är från 2021 och visar att utsläppen låg på 8,44 ton/inv., vilket är en ökning med 5,5 % jämfört med vad som rapporterades i fjolårets miljöbokslut (8,0 ton/inv. 2020). Den långtgående trenden där utsläppen minskat år för år är alltså bruten, om än med liten marginal. Det ska dock tilläggas att Naturvårdsverket nu har korrigerat 2020 års siffra, vilken numer är 7,65 ton/inv., vilket betyder att ökningen snarare är 10,3 %. Då statistiken har en eftersläpning saknas utfall för 2022 och 2023, då det varit en hög inflation vilket påverkat hushållens köpkraft och konsumtion, vilket i sin tur påverkar utsläppen. Det går att anta att utsläppen för dessa år därför kommer visa på en minskning jämfört med 2021. Vad som händer därefter är idag svårt att förutspå. En återhämtning av ekonomin, med fallande inflation, är att vänta, vilket lär medföra en hushållens konsumtion ökar successivt. Om utsläppen per invånare år 2025 kommer vara nere på målvärde 7 ton/inv. bedöms därför vara osäkert.
Antal miljöcertifierade företag är en indikator som är svår att följa upp och den statistik som finns tillgänglig är inte tillförlitlig. Kommunen är beroende av externa källor för inhämtning av data. Det finns idag ingen känd komplett söktjänst över certifierade företag. Vid sammanställningen av årets miljöbokslut hittades 112 certifierade företag, men det går inte att dra någon slutsats kring det då underlaget inte är tillförlitligt och inte ger någon heltäckande bild av hur många miljöcertifierade företag som faktiskt är verksamma i kommunen.