Gå direkt till sidans innehåll

Hållbart byggande

Huvudområde MP25. 2

Övergripande mål: Bebyggelse i Huddinge kommun ska ske på ett hållbart sätt med fokus på minskad klimatpåverkan och återbruk.

Bygg och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets klimatpåverkan och Huddinge är i ett expansivt skede. Måluppfyllelsen förutsätter en hållbar planering och genomförande av byggprojekt utifrån ett helhetsperspektiv, där minskade utsläpp, hållbara byggmaterial och ökad återanvändning av byggmaterial är i fokus. Det är därför av stor vikt att jobba med frågor rörande hållbart byggande redan idag och säkerställa att varje steg i kedjan tas hänsyn till.

Bedömning: Delmålet kan uppnås Delmålet kan uppnås

För temaområdet Hållbart byggande bedöms målvärdet för indikatorerna kopplat till delmålen ha goda möjligheter att uppnås under programperioden. Alla fem indikatorer har en positiv trend under 2023. Kommunens arbete med att minska klimatpåverkan samt verka för det hos privata aktörer vid ny- och ombyggnation behöver dock stärkas för att nå det övergripande målet.

Bygg- och fastighetssektorn står för en betydande del av samhällets klimatpåverkan. Sett ur ett livscykelperspektiv står svenska byggnader för en dryg femtedel av Sverige totala utsläpp av växthusgaser. Tillverkning av anläggnings- och byggnadsmaterial samt arbetsmaskiner från byggprocessens alla skeden och tunga transporter står för majoriteten av dessa utsläpp.

Kommunens fastighetsbolag arbetar med checklistor och anvisningar för klimatberäkningar i de projekteringsanvisningar som ligger till grund för byggprojekt. Det är viktigt att klimatberäkningar och aktiva val för att minska klimat- och miljöpåverkan görs i tidigt skede då det ger störst möjlighet att påverka och därmed minska en byggnads klimatpåverkan.

Både Huddinge Samhällsfastigheter AB och Huge Bostäder AB har under 2023 gått med i Klimatarena Stockholm. Det innebär ett åtagande om att samarbeta med andra aktörer inom Stockholms län för att accelerera klimatomställningen i Stockholms län med ambition att gå före inom olika fokusområden. Även Huddinge kommun har under 2023 gått med i Klimatarena Stockholm.

Kommunens eget arbete inom hållbart byggande kommer behöva växlas upp de närmsta åren för att säkerställa att målen ska kunna nås. Idag bygger mycket på frivilliga initiativ från byggaktörerna själva, vilket gör att hållbarhetsarbetet går mycket långsamt fram.

Huddinge Samhällsfastigheters och Huge Bostäders nyproduktion och ombyggnadsprojekt som överstiger 40 miljoner kronor i investeringskostnad, certifieras enligt SGBC:s Miljöbyggnad (Sweden Green Buildings Council). Målet om 100 % certifiering är uppfyllt då Glömstaskolan F-3 som färdigställdes 2020 klarade verifiering enligt Miljöbyggnad Silver. Huddinge Samhällsfastigheters bestånd består av åtta preliminärt certifierade och åtta certifierade byggnader. Inget projekt över 40 miljoner SEK har färdigställts under 2023.

Både Huge Bostäder AB och Huddinge Samhällsfastigheter AB ställer krav på dokumentation i databasen Sunda Hus Miljödata i samtliga investeringsprojekt. Material som används ska vara bedömda klass A eller B, dvs de högsta kraven på att materialen inte innehåller ämnen med känd skadlig effekt på människa eller natur.

Huddinge Samhällsfastigheter AB har under året anställt en hållbarhetssamordnare som är projektledare för projektet Återbruk i kommunkoncernen. Det är ett kommunkoncernövergripande projekt för att systematiskt arbeta med återbruk tillsammans med kommunala förvaltningar, Huge Bostäder och SRV återvinning AB. Målet med projektet är att få till ett systematiskt återbruksarbete i kommunkoncernen. Systemstöd och lokal är avgörande faktorer för att lyckas.

Det sker återbruk redan nu i organisationen, men då det som har återbrukats inte har dokumenterats har inte någon heltäckande beräkning på CO2-besparing genomförts.

Uppdaterad datum: 2024-03-15